xxx menu

Press Release
Italian F1 GP 2019

Anna Pittner Written by Anna Pittner (FPA)
08/09/2019 at Monza, Italy
  

Italian F1 GP 2019
© Robert Szaniszló / FPA

A 2019-es év elérkezett a 14. versenyéhez az Olasz Nagydíjjal. A csütörtöki napon róttunk pár bevezető kört a Paddockban és körbejártuk a pályát is. A rajongók mindeközben Milánó belvárosában, a Dóm előtt felállított színpadon, kivetítőkön keresztül figyelhették a 90. évét ünneplő olasz csapat és 90. alkalommal megrendezésre kerülő olasz nagydíj tiszteletére rendezett programokat. A szervezők ebből az alkalomból különböző korok autóit vonultatták fel, illetve megannyi mai és korábbi pilótát lehetett látni a színpadon. 


© Robert Szaniszló / FPA

A pénteki nap borult idővel indult és egész napra esőt jósoltak. A csapatok az első szabadedzésre meg is kapták a jósolt zuhét, így rögtön tesztelhették is az esőgumikat. Mivel a vasárnapi futamra várható volt esőzés, így lehetett tesztelni az autókat hogy viselkednek ilyen körülmények között. Végül 20 perc után elállt az eső és nem is jósoltak többet délelőttre.© Robert Szaniszló / FPA

Lássuk kinek, hogy sikerült bejáratni az autókat ilyen változó körülmények között. Az edzés végére ugyanis a pálya felszíradt így lágy gumikkal is tudtak futni a pilóták. Az első szabadedzésen az élen Leclerc végzett 1:27:905-ös eredménnyel, mögötte a két McLaren. Az autók elég sokat csúszkáltak a pályán, elsőnek Kimi Raikönen Alfa Romeoja csapódott a gumifalnak majd Sergio Pereznek sikerült összetörnie hátsó szárnyát. Ezen kívül a Torro Rossohoz áterült Pierre Gasley autója állt még keresztbe ám végül ez nem okozott fennakadást.


© Robert Szaniszló / FPA

A második szabadedzésre ismét esőt jósoltak, ami fél óra pályán való körözés után meg is érkezett. Miután a víz száradni kezdett előkerültek ismét előkerültek a slick gumik, aminek köszönhetően a Ferrari előnyt kicsit tompítani tudta a második leggyorsabb kört futó Hamilton és a Vettel mögött negyedikként végző Bottas.


© Robert Szaniszló / FPA

A szombati harmadik szabadedzés 10 perc késéssel indult, mivel a Formula 3-ban az egyik kerékvetőn felrepült autó maradványait elég lassan sikerült eltakarítani. A száraz pályán való körözésben ismét egy Ferrari, Sebastian Vettel zárt legjobb köridővel, azonban eőnye a többi csapathoz képest igen kicsire csökkent. Őt Verstappen és Bottas követték a hétvége utolsó szabadedzésén.


© Robert Szaniszló / FPA

A kvalifikáció első szakaszában, a Q1-ben túl sok esemény nem történt, ugyan Perez autója megállít így volt egy rövid piros zászlós szakasz, ami Verstappennek okozott fejfájást, aki végül mért kör nélkül zárta a kvalifikációt. Motorcsere miatt mindenképp hátulról indult volna, így megnyerte magának az utolsó rajtkockát. 


© Robert Szaniszló / FPA

A Q2-ben gyorsan kihajtottak a pilóták pályára. A Ferrarik jól menek, Leclercnek sikerült is megközelítenie a körrekordot. Pár percet mindenki a boxban töltött majd a vége előtt 4 perccel sorban kihajtottak a csapatok. Végül Hamiltonnak sikerült a két Ferrari elé kerülnie. 


© Robert Szaniszló / FPA

A Q3 így elég izgalmassá vált, a Q2-vel ellentétben itt a pilóták nem siették el a köröket. Vettel után Leclercnek sikerül még gyorsabb kör mennie mire válaszul Hamilton csak mögé tudott besorolni. Raikönennek sikerült Alfa Romeoja hátulját összetörnie a Parabolicánál, ezért piros zászló következett. A Q3 utolsó 5 percében az utolsó pillanatig vártak a csapatok a kifutással. Két perccel a vége előtt szinte egyszerre lőttek ki a pilóták, ám annyira elszámolták magukat, hogy szinte senkinek nem lett mért köre egyedül Carlos Sainz tudott élni a lehetőséggel. A vasárnapi versenyen a pole pozícióból így Leclerc indulhatott, akit Hamilton Bottas és csapattársa Vettel követett. 


© Robert Szaniszló / FPA

A vasárnapi nap nagy esőzéssel indult, de délutánra már száraz időt jósoltak. A szokásos légiparádé után indult a száguldás. A rajtban szépen eljöttek a pilóták. Vettel elé sikerült Hülkenbergnek betenni a Renault, ám hamarosan vissza is előzött a Ferraris. Az utolsó helyről rajtoló Verstappen rögtön orrkúp cserével indított így csökkentve esélyét a felzárkózásra. 

 
© Robert Szaniszló / FPA

A verseny bővelkedett a büntetőkben. Alexander Albon indította a sort, amikor is csapattársa előzése közben kicsúszott a pályáról és ezzel előnyt szerzett. 5 másodpercet ítéltek neki. Nemsokkal ezután Vettel pördült ki autójával majd visszafordulás közben Strollnak ment, aki így kénytelen volt kihajtani a pályáról, visszacsúszva ezzel a 12. helyre. Vettel sem úszta meg, mivel szárny csere mellet egy stop and go büntetést is bezsebehetett. Itt még nem ért véget a sor, amikor Kiminek ítéltek meg 10 másodperces stop and go-t jogtalan gumi használatért.

 
© Robert Szaniszló / FPA

A kerékcseréket a 19. körben Hamilton indította, aki után Leclerc is kiment és sikerült visszajönnie vetélytársa elé. A pénteki szabadedzések alapján a Ferrari maradt kemény gumikon. a kerékcsere után Leclerc gyönyörűen ment el Hülkenberg Renaultja mellett, Hamilton is követte őt az előzésben, majd támadást indított a Ferrari ellen is. Az akció közben össze is ért a két autó és Hamilton kissé lehajtott a pályáról. Kérdéses volt, hogy büntetni fogják-e az esetet, végül a monacói egy figyelmeztetéssel ezúttal megúszta. 

 
© Robert Szaniszló / FPA

Az egyenesek a Ferrarinak kedveztek így az újabb támadás még váratott magára, Riccardo autója következett az előzésben. A Renault-k egyébként nagyon jót mentek az olasz nagydíjon, sikerült a negyedik, ötödik pontszerző helyeket elhozniuk. Ne felejtkezzünk meg Verstappenről sem, aki a 8. helyre hozta föl Red Bullját. 


© Robert Szaniszló / FPA
 

A versenyből hárman estek ki. Az első Carlos Sainz volt, akinek nem rögzítették a kerekét rendesen. A Virtuális Safety Cart a Renaultok használták ki kerékcserére. Kvyat Torro Rosso-ja is megadta magát, ahogy kihajtott a kerékcseréről. Harmadikként pedig Magnussen kényszerült feladni a versenyt.


© Robert Szaniszló / FPA

 Közben az élen egyre forrósodott a helyzet. Az egyenesekben tényleg verhetetennek tűnt a Ferrari. Az egyes kanyar okozott még fejfájást a pilótáknak. Először Leclerc volt az, aki elrontotta és áthajtott rajta végül sikerült visszajönnie Hamilton elé, de esélyes volt, hogy büntetni fogják az esetet. Végül Hamilton elégedetlenségére nem vizsgálták. Leclerc hibáját szinte megismételve Hamilton elvétette a Parabolicát, ami számára már nem volt olyan szerencsés végkimenetelű, már csak csapattársa Bottas mögé tudott visszajönni, aki frissebb gumikon kezdhette meg Leclerc üldözését. Bottas kevésbé tűnt veszélyesnek a Ferrari számára. 2 körrel a verseny vége előtt ő is elhibázta az egyes kanyart, így nyugodtabbá válhatott Leclerc számára az út a győzelem felé. Ezzel 2010 után ismét Ferrari győzemet ünnepelhettek hazai pályán. Az olaszok hatalmas party hangulatot teremtettek a díjátadó ceremóniára. 


© Robert Szaniszló / FPA

« back

All contents © copyright 2016-2020 Focus Press Agency. All rights reserved.