xxx menu

Press Release
Monaco F1 GP 2019 - Race day

Renata Taylor Written by Renata Taylor (FPA)
26/05/2019 at Monte Carlo, Monaco
  

Monaco F1 GP 2019 - Race day
© Robert Szaniszló / FPA

Vére eljött a várva várt nap, jöhet a futam! A kora reggeli órákban érkeztünk meg a pályára, kikerülve a várható torlódást Monte Carlo kis egysávos, szűk útjain. Bár esőt jósoltak, csak kissé szemerkélt délelőtt, ennek ellenére biztosan minden lelátón ülő rajongó örült a szíve legmélyén, hogy nem fog elázni még a futam előtt. A paddockban sorra jelentek meg a nagyobbnál nagyobb nevek. A tegnap is pályára kilátogató Bob Sinclar és Patrick Dempsey mellett ma olyanok is kijöttek mint Kris Jenner és párja Corey Gamble, a híres divattervező Tommy Hilfiger és párja, számos futballjátékos és modell.


© Robert Szaniszló / FPA

A szokásostól kicsit eltérőre, vagy mondhatni különlegesebbre és érzelmesebbre sikeredett a futamot megelőző pilótaparádé, ahol mindenki NIKI felirtú piros sapkát viselt tisztelegve a háromszoros legenda előtt. A kötelező interjúk után rohantak is a pilóták csapataikhoz, majd elindultak autóikkal a rajtrácsra, ahol a megemlékezés folytatódott. A hímnusz lejátszása előtt körbeállták Lauda régi bukósisakját és egy perces néma csend következett. A griden, ahogy már a korábbi években is megszokhattuk nem szakítottak a hagyományokkal a szervezők és idén is felsorakoztatták a gridgirl-öket ésgridboy-okat.


© Robert Szaniszló / FPA

A futam tisztán libasorban indult, különösebb izgalmak és rajtbaleset nélkül. Páran már az első körökben megpróbáltak előzgetni, mint például Leclerc is, akinek ugyan sokadik próbálkozásra, de sikerült betenni az autóját a Rascasse kanyarban Grosjean elé. Gyönyörű előzés volt, az egész médiacenter tapsolt is a Ferrari fiatal feltörekvőjének. Ám az öröm nem tartott sokáig, ugyanis amikor egy újabb manőverrel próbálkozott a francia a szűk helyen bizony nem fért el és összeütköztek Hülkenberggel. Leclerc meg is forgott majd több pozíciót vesztett, ami a kisebb gond volt, egyúttal egy defekt is nehezítette a dolgát, pláne, hogy a boxutca bejárata után durrat el a gumi, így majd egy egész kört kellett tennie három keréken.


© Robert Szaniszló / FPA

Ha azt hittük volna, hogy a szinte mindig unalmas monacoi futamon ettől már több érdekes momentum nem is lesz akkor bizony nagyot tévedtünk. Legközelebb ismét a híres Rascasse volt a színhely, ahol Giovinazzi és Kubica találkoztak össze egymással, ami miatt elzárták keresztbe a pályát egy pár pillanatra ezzel torlódást okozva. Leclercet az ág is húzta már, ő is áldozata lett, ahogy Russel és Hülkenberg  is.


© Robert Szaniszló / FPA

Majd a sok törmelék miatt bejött a safety car is, hogy a pályabírok elvégezhessék a takarítást. Ez rendesen megkavarta a mezőnyt, egyből mindenki a box felé vette az irányt, hogy ne veszítsen sok időt. A boxkiállásnál Verstappent kicsit figyelmetlenül engedte ki csapata, amiért majdnem Bottasnak ütközött, büntetést is kapott érte. Bár Hamilton esetében is hamar reagáltak, de nem feltétlen a legjobb döntést hozta a Mercedes, amikor a keményebb keveréket rakták fel az autóra. Folyamatos aggódását hallhattuk a rádión, jogosan, hiszen Verstappen egyből a nyomába lépett és folyamatos stressz alá helyezte a brit világbajnokot.


© Robert Szaniszló / FPA

Körről körre jogossá vált Hamilton állítása, hogy bizony oltári rossz döntés volt ezt a gumikeveréket választani. Verstappen szó szerint centikre volt lemaradva a futam legvégéig a Mercedes pilótájától, majd az alagút kijártánál össze is értek, de talán az égieknek (köztük szegény Niki Laudának) is köszönheti, hogy megmenekült, no meg persze annak, hogy itt aztán tényleg nem egyszerű egy világklasszisnak sem az előzés.


© Robert Szaniszló / FPA

Hamilton nyerte tehát az eddigi talán egyik legizgalmasabb Monacoi Nagydíjat, Vettel lett a második, Bottas pedig a harmadik helyen ért célba. Lecrec feladta végül a futamot az autó meghibásodására hivatkozva. A Red Bullok és a Toro Rossok közé egy McLaren tudott beékelődni Carlos Sainz-cal a hatodik helyre, Daniel Ricciardo végre pontszerző helyre tudta hozni a Renault-t, a mezőny vége pedig követte a szokásos sémát a Williamsekkel és Alfa Romeokkal.


© Robert Szaniszló / FPA

Így zárult tehát ez a futamhétvége, csupa izgalommal és érzelmi töltettel. Köszönjük azoknak, akik velünk voltak!

« back

All contents © copyright 2016-2019 Focus Press Agency. All rights reserved.