xxx menu

Press Release
Bocuse d'Or - Grand Finale 2019

Sen. Robert SzaniszlóZsuzsanna Bernáth Written by Sen. Robert Szaniszló, Zsuzsanna Bernáth (FPA)
30/01/2019 at Lyon, France
  

Bocuse d
© Robert Szaniszló / FPA

Kedves olvasóim! A Bocuse d’orról jelentkezem, ahol megint van magyar versenyző. Mi sem mutatja jobban, hogy a magyar gasztronómia ott van a világ élvonalában. De az első napon nem is erről szeretnék veletek beszélni, mint arról, hogy milyen fontos szerepet tölt be a modern ember életében az evés. Tudjuk egy ideje, hogy nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. És egy nagy elődöm, gasztro bloggerként megírta,hogy: „Mond meg mit eszel és megmondom ki vagy”! Tehát ma körbejártam az e két témára illő gondolatokat.


© Robert Szaniszló / FPA

Találkoztam egy autentikus személlyel a magyar standon és valóban magvas gondolatok születtek. Halász Gábor a magyar stand vezetőjeként egy személyben vezetett engem a megújuló hazai gasztronómia világába. Mint itt minden percben érezhető volt: nagy az érdeklődés a magyar ételek iránt! Elmondhatjuk, hogy óriási az érdeklődés Magyarország iránt, de sajnos még nagyon sok a fehér folt az emberek tudatában. Most azonban már van egy nagyon komoly réteg, akik a gasztronómián keresztül fedeznek fel országokat. Mint azt a saját unokámon is látom, a modern ember mindig keresi az attrakciókat. Hát a gasztronómia ilyen! A standon együtt beszélgettünk, japán, francia és amerikai turistákkal, üzletemberekkel, akik elmondásuk szerint még nem jártak hazánkban, de a megkóstolt ételek után szeretnének megismerkedni velünk, megismerni az országot és a kultúránkat. Halász Gábor szerint Széll Tamással megindult egy aktív gasztro marketing. Természetesen ebben élenjárt a magyar Bocuse d’or akadémia, élén Bíró Lajossal.


© Robert Szaniszló / FPA

A hétfői napon megkezdődött a séfek bevonulása a piacra, hogy kiválogassák a verseny alapanyagait. 


© Robert Szaniszló / FPA

A magyar csapat mint tudjátok másodiknak kezdte a főzést és minden jól ment amíg a sokkoló el nem romlott, azonban itt jött a kollegialitás és a marokkóiak rögtön segítségünkre siettek. igazából ezen is látszott, hogy ezek a versenyzők valóban kiemelkedő „sportemberek” nem örültek a másik bajának hanem segítettek! 


© Robert Szaniszló / FPA

Mivel ez a cikk már a verseny után kerül elétek, sok egyéb információt hallhattatok és olvashattatok róla én inkább a hatásáról írnék. A magyar szurkolói tábor kitett magáért és fantasztikus hangulatot varázsolt az arénában. Nehéz ennyi nagyszerű adottságokkal rendelkező nemzet között kimagaslót teljesíteni, de ezt most a mieink megtették. A sajtó folyosón beszélgetve már mindenki tudta, hogy kik is vagyunk és gratuláltak Széll Tamásék eredményéhez. Bizony el kell mondanom, hogy két évvel ezelőtt még sokan nem tudták még szakmai berkekben sem, hova tenni a magyar gasztronómiát. Most ez javulni látszik. Ezt mutatja az is, hogy Tamás ott ült a zsűriben, és a többiek teljesen elfogadták Őt és vele együtt azt az eredményt, amit hazánk ezen a téren elért! 


© Robert Szaniszló / FPA

Tudom, nekünk mindent kétszer kell elérni, ezért fontos most a legfiatalabb séf jó szereplése. Azt hiszem ez sikerült, bár látványos áttörés nem volt! A skandinávok mint eddig szinte mindig taroltak. Igazán senki nem fér közéjük?! A mieink mellett is skandináv séfek segédkeztek de még így se. Az első helyen végzett dán csapat segítője ugyan az a Rasmus Kofoed volt, mint aki két éve még Széll Tamást támogatta! Most egy aranyhoz jutatta a dán csapatot. Kérdésem vajon mit nem mondott el nekünk és mit mondott most a Dánoknak? Szóval hát ezért is fontos ez, hogy lássuk nekünk mindent kétszer kell megcsinálni!! 


© Robert Szaniszló / FPA

Akkor is óriási ez az eredmény és remélem ez a fiatalember megkapja még a lehetőséget, támogatást a további induláshoz!


© Robert Szaniszló / FPA

Jövőre Tallin rendezi az európai döntőt. Látszik az országokon, hogy bizony mindenki felvette a gasztronómiát a külpolitikai palettára. Erről hosszabban tudnék még írni, remélem még találkozunk és lesz nektek is egy pár jó ötletetek arra: Hogyan győzzünk a Bokuse d’oron és hogy verjük meg a skandinávokat.

« back

All contents © copyright 2016-2019 Focus Press Agency. All rights reserved.