xxx menu

Press Release
Azerbaijan F1 GP - Sunday

Anna Pittner Written by Anna Pittner (FPA)
29/04/2018 at Baku, Azerbaijan
  

Azerbaijan F1 GP - Sunday
© Robert Szaniszló / FPA

Ééés megérkezett a néha viharos erejű szél, nem alaptalanul hívják Bakut a szelek városának. A helyiek mondták, hogy ők már hozzászoktak de nagyon kellemetlen tud lenni. Még nehezebbé teszi a körülményeket, hiszen a pálya egyes szakaszain szemből más szakaszain hátulról vagy éppen oldalról fúj, ráadásul a szél erősségét az épületek is befolyásolják.


© Robert Szaniszló / FPA

Ahogy várni lehetett már az első kör rengeteg izgalmat hozott.

Esteban Ocon Kimi elé vágott, aminek az lett a vége, hogy összeütköztek és Oconnak véget ért a verseny. Sergey Sirotkin ugyanott defekttel kényszerült föladni a versenyt, amit Alonsoval való találkozása okozott. Ez a spanyol kerekeit is gallyra vágta, így gyakorlatilag felnin gurul a boxba új gumikért. A balesetet Hülkenberg okozta, aki ráhúzta az oroszra a kormányt. Safetycar a pályán, amit többen kerékcserére használtak. Raikkonennek orrkúpot cserélnek és csak a 11. helyre sikerül visszajönnie. A mezőny vége teljesen megkeveredett.


© Robert Szaniszló / FPA

A hatodik körben engedik el a mezőnyt, amikor Verstappen megelőzi csapattársát és ezzel a lendülettel Sainz Renaultjával is beférkőzik elé és keményen kezdi támadni Verstappent is nem eredménytelenül. Eközben a spanyol csapattársa Hülkenberg megelőzi Ricciardot és ő is kergetni kezdi Verstappent. A kör végére a két Reanault-os a Red Bullok elé került. Ekkor megfogalmazódott bennem a kérdés vajon a két Red Bull mikor üti ki egymást? Na de nézzük, hogy jutottunk el odáig!


© Robert Szaniszló / FPA

Sajnos Hülkenbergnek sikerült falat súrolnia így a verseny feladására kényszerült. Ezután Verstappen visszavette Ricciardótól a helyét, de súrolták egymást. Érezni lehetett a feszkót közöttük. Vettel az élről kijött kerékcserére és csak Bottas mögé sikerült visszamennie. Ezután Ricciardo oda-vissza előzi egymást. Majd kihívják őket kerékcserére. Először az ausztrál majd a holland megy ki, akinek sikerült csapattársa előtt visszajönnie.

11 körrel a vége előtt Ricciardo támadásba lendül, a célegyenesben először jobbról majd balról próbál előzni, végül hátulról belecsattan Maxba. Abszolút a levegőben volt, hogy a két Red Bull gyakorlatilag megsemmisíti egymást. A helyzet győztese Raikkönen lett, aki így negyedik helyre ugrott és gyorsan egy kerékcserét is megejtett, ahogy az élen autózó Bottas is.


© Robert Szaniszló / FPA

Itt tettem fel a kérdést, hogy hozhat még izgalmakat a verseny vagy ez volt a csúcspont?

A mezőny szép lassan összehúzódott és mindenki gumit melegített, hiszen alig maradt kör hátra a futamból. Grosjean vesztére falnak húzta az autóját, ami garantált még pár kör safetycart, sőt fölmerült bennem lesz-e még kör nélküle?!

4 körrel a vége előtt végül elengedték a mezőnyt. Vettel egy lapra tett föl mindent és megpróbál Bottas elé kerülni. A manőver vége az lett, hogy elfékezte magát és 4. helyre esett vissza.. Ezután következett az utolsó csavar, Bottas törmelékre hajtott és defektet kapott, kiesett a finn az élről, miközben Perez megelőzte Vettelt és élete második dobogós helyezését szerezte meg.

A pódium sorrendje tehát Lewis Hamilton, Kimi Raikkönen és Sergio Perez.


© Robert Szaniszló / FPA

Szót kell még ejtenünk az újonc monacói Charles Leclercről, aki élete 4. F1 futamán a pontszerző 6. helyen végzett.

Azt hiszem senki nem unatkozott aki figyelemmel követte a futamot. Izgalmas események sorát láttuk és olyan végeredményt kaptunk amit szerintem senki sem jósolt volna. 

« back

All contents © copyright 2016-2020 Focus Press Agency. All rights reserved.