xxx menu

Press Release
Azerbaijan F1 GP - Saturday

Anna Pittner Written by Anna Pittner (FPA)
28/04/2018 at Baku, Azerbaijan
  

Azerbaijan F1 GP - Saturday
© Robert Szaniszló / FPA

Szombat délelőtt kissé felhős idő köszöntött minket Bakuban. A hőmérséklet hasonló mint a korábbi napokban, de nap hiányában a pálya csak 29 fokos. A harmadik szabadedzésre pedig a szél is megérkezett ami itt teljesen megszokott. Holnapra még nagyobb szelet és hűvösebbet mondanak. Ez befolyásolhatja az eseményeket a garantáltan izgalmas azeri futamon.


© Robert Szaniszló / FPA

Lássuk, hogy készültek a pilóták az időmérőre. A harmadik szabadedzésen a Ferrarik végre előkerültek és a Mercik is belehúztak, Hamilton Vettel mögött második legjobb mért idővel zárt, míg Kimi harmadikként. Csapattársát az edzés végén Max Verstappen előzte meg, így Bottasé az ötödik legjobb idő. Ricciardo viszont csak a 12. helyen zárt. Az edzés legrázósabb pillanata egyértelműen 9 perccel a vége előtt volt, amikor Sergey Sirotkin összetalálkozott a fallal, és a hármas kanyarban összetörte autóját. Az ezt követő piros zászló után kimentek még a pilóták egy gyors körre. Verstappen ekkor küzdötte fel magát a negyedik helyre, míg Ricciardo be sem fejezte körét, hanem inkább bement a boxba.


© Robert Szaniszló / FPA

Az időmérő is hozott izgalmakat bőven. A Q1-ben Grosjean autójával kétszer is bement a bukótérbe, ahonnan nem tudott elindulni és rádión közölte csapatával, hogy valami rossz. Számára elég gyorsan véget ért az időmérő, így idegesen leült a kerítés tövébe. Nem ő volt az egyetlen aki pályán kívül találta magát. A legforróbb pillanatot Pierre Gasley hozta el, aki majdnem belehajtott vánszorgó csapattársába Brandon Hartleyba, akinek éppen defektje volt. Magnussen autójából darabok repültek a pályára, Lance Stroll pedig ráijesztett csapatára késői boxutcai fékezésével.


© Robert Szaniszló / FPA

A Q2-ben Kiminek is sikerül kihajtania a bukótérbe kétszer is, ám neki Grosjeannal ellentétben szerencséje volt és folytatni tudta körét. Ultralágyra kellett váltania, így ő egyedüliként fog ezzel a keverékkel rajtolni a holnapi futamon. Egy kis boxutcai pihenőt követően futott egy leggyorsabb kört, így első idővel zárt. A Ferrarik erősnek tűnnek, de mi van a Red Bullokkal? Ricciardo éppen hogy tizedikként jutott tovább. Az élmezőny mellett a két Force India és Renault indulhatott a Q3-ban.


© Robert Szaniszló / FPA

A Q3 első fele eseménytelenül zajlott, bár Kiminek sikerült megismételnie a szabadedzéses rázóköves mutatványát. Mindenki pihent, elemzett egyet a garázsban majd szuperlágyon kihajtottak és melegítettek az utolsó gyors körökre. Vettel az élre állt és a két mercis ideje már csak a második, harmadik helyre volt elég. Kiminek nem sikerült utolsó körét hibátlanul kivitelezni így ez most csak a 6. helyre lett elég.

A holnapi rajtrács sorrend tehát a következő: 

Sebartian Vettel - Ferrari

Lewis Hamilton - Mercedes

Valtteri Bottas - Mercedes

Egy biztos, izgalmas versenynek nézünk elébe.


© Robert Szaniszló / FPA

« back

All contents © copyright 2016-2020 Focus Press Agency. All rights reserved.